Atitudine psihologică la interviul de angajare

 


Dacă ai decis să cauți joburi și ai aplicat la câteva, cu siguranță ai fost invitat la interviu. Înainte de a merge la interviu, conștientizează-ți sentimentele, nu îți face griji și comportă-te cu încredere. Sănătatea precară, lipsa somnului, iritația și anxietatea se manifestă întotdeauna în timpul comunicării.

Zâmbește, deoarece, o bună dispoziție este transmisă întotdeauna și altei persoane. Încearcă să-ți dai seama  ce poți face la jobul pentru care ai aplicat și de ce anume ai nevoie pentru poziția aleasă. Citește pe internet pentru a afla ce responsabilități ai putea avea la acest loc de muncă. Ia cu tine toate documentele necesare: CV, scrisori de recomandare, portofoliu (dacă este necesar), copii ale tuturor documentelor necesare (CI, diplomă de studii, certificate). Nu trebuie să întârzii la un interviu.

Programează-ți un timp „liber” în caz de circumstanțe neprevăzute. Ar trebui să arăți îngrijit, hainele și accesoriile extravagante sunt cel mai bine de evitat în timpul interviului. Intră calm în sală și prezintă-te. Așează-te numai când ești invitați sau cere permisiunea („Pot să stau?”, „Pot să mă așez?”). 

Comportă-te într-un mod prietenos, calm și încrezător.

 
Angajatorul nu are nevoie de oameni timizi. Menține contactul vizual și folosește tehnica „schimbării ochilor”, încercând să treci de la ochii unui reprezentant al comisiei la celălalt, dar nu prea des. Nu vă încrucișa brațele sau picioarele, deoarece, aceasta este o „poziție închisă”. Așează mâinile pe masă sau pe genunchi. Fii auto-motivat, explică faptul că ești conștient de faptul că ai multe de învățat și că ești gata să o faci. Doar nu o spune direct - pentru aceasta trebuie să alegi un moment convenabil în timpul conversației.