Hobby-urile intr-un Curriculum Vitae

Atat de neglijat pe de o parte acest subiect, in sensul in care in care in CV-urile unde le gasim  enumerate hobby-urile vorbim in principal de ceva succinct de genul: cititul, calatoritul, etc., iar de pe alta parte atat de controversat, in ceea ce priveste importanta sau relevanta lor in prezentarea noastra profesionala, trebuie sa realizam ca a suferit si acest subiect actualizari si diferite percepetii de-a lungul timpului.


Mai nou, specialistii in resurse umane, in special cei care provin din organizatii in care intregrarea angajatului in cultura organizationala reprezinta un aspect important, sustin ca acest capitol din prezentarea profesionala a unui potential angajat a inceput sa capete pe zi ce trece o importanta din ce in ce mai mare. Vorba aia, anagajati fericiti si performanti, angajatori de top.

Era o vreme cand adaugarea unor interese persoanale si a unor hobby-uri era considerate irelevanta sau chiar neprfosesionala. Astazi, cultura e in schimbare. Oricum ar fi aceasta sectiune pentru moment este plasata la sfarsitul CV-ului si nu ocupa un segment foarte dezvoltat. Chiar si asa, ceea ce scriem in aceasta sectiune poate fi extrem de folositor pentru angajatorii care sunt interesati de aceste aspecte.



Relevanta lor consta defapt in interpretarea  personalitatii noastre in urma descrierii acestor preocupari sau pasiuni din timpul liber, iar mai jos va prezint cateva idei pentru a avea o imagine a unor astfel de interpretari:

-        Daca trecem sporturi care se practica in mod individual, cum ar fi alergatul asta arata despre noi ca ne place sa fim in forma si ca acceptam in general provocarile

-        Daca suntem pasionati de sporturi de echipa acest lucru poate arata faptul ca ne place munca in echipa. Daca suntem chiar capitanul echipei  asta poate arata si faptul ca avem calitati de lideri

-        Daca sunt pasionati de sporturi extreme acest lucru arata ca suntem deschisi sa ne asumam riscuri. Aceasta pasiune nu se prea potriveste cu o munca de birou.

-        Daca ne plac activitatile legate de tehnologie si calculatoare acest lucru arata ca suntem mai introvertiti si analitici, nu tocmai potriviti pentru locurile de munca ce prespun mai multa socializare

-        Daca pasiunile noastre in timpul liber se refera la a juca crosswords sau de a face puzzle-uri acest aspect arata ca suntem persoane analitice carora ne place sa gasim solutii
-        Daca ne plac jocurile de societate, atunci ei bine suntem personae orientate spre solutii strategice

-        Daca ne plac jocurile sociale atunci comunicam bine si ne face placere sa interactionam cu alte persoane.

Evident sunt foarte multe exemple pe care le putem trece intr-un CV, dar as fi vrut cel putin sa evidentiez cat de important si ce concluzii se pot trage dintr-o pasiune personala trecuta in CV-ul nostru.

Cel mai important lucru ramane totusi adevarul, si faptul ca nu ar trebui sa inventam pasiuni sau activitati care nu ne plac doar pentru ca da bine in CV sau sunt relationate cu o viitoare activitate. Pentru ca mai devreme sau mai tarziu acest lucru ne va urmari. Si aici imi vine un exemplu foarte elocvent in minte: aleg sa candidez pentru o pozitie care presupune multa interactiune cu lumea si arata asta si printr-un hobby pus intr-un CV si convingem prin CV-ul nostru angajatorul sa ne angajeze. Dar noua de fapt ne place sa lucram in fata unui calculator cu mai putina interactiune cu lumea. Nu dupa mult timp ne vom simti cu siguranta frustrati si nemultumiti de ceea ce facem, iar acest lucru ne va afecta performanta la locul de munca, precum si dispozitia noastra. Si atunci? Nu mai bine, analizam un pic ce tip de persoana suntem, ce ne place sa facem si sa incercam sa prestam activitati potrivite stilului si personalitatii noastre?


Si inchei printr-un citat celebru: “alege-ti locul de munca care ti se potriveste si sigur nu vei simti ca lucrezi nicio zi”

autor : Adela Polverea