Ce ne motiveaza la locul de munca?

Printre intrebarile cheie pe care le intalnim adesea la un interviu, unele mai delicate decat altele, ei bine, cu siguranta si aceasta intrebare se afla printre ele: Ce ne motiveaza la un loc de munca? O alta intrebare similara, dar lansata cu acelasi scop de catre angajator poate fi sub forma: Care sunt pasiunile tale?


Desi pare la prima vedere o intrebare usoara, uneori poate sa ne surprinda, iar raspunsul pe care il oferim sa ne situeze sau nu pe o lista scurta a angajatorului.  Pana la urma, e normal ca fiecare dintre noi sa fie motivat de o serie de factori cum ar fi: cel salarial, prestgiul, obtinerea de rezultate, intractiunea cu diverse persoane, etc.

Dar dincolo de impresia pe care o putem lasa angajatorului, raspunsul la aceasta intrebare poate face diferenta si pentru noi ca persoane. Daca suntem in stare sa ne raspundem cu sinceritate putem sa ne scutim in viitor de alegerea unor locuri de munca care nu s-ar potrivi deloc asteptarilor noastre, iar daca facem un compromis sa stim ca acesta ar fi unul provizoriu si nicidecum nu ne-am lasa sa ne complace intr-o situatie care nu se aduce suficienta satifactie prin ceea ce facem.

Practic, prin aceasta intrebare angajatorul ar dori sa stie ce ne-ar face sa excelam sau care e motivul pentru care am fi dispusi sa facem o anumite activitate. Mai mult, acest lucru i-ar putea da un indiciu despre persoanlitatea si stilul nostru si ar putea sa isi faca o idee daca ele sunt potrivite sau nu pentru organizatia pe care o conduce.

Ei bine, care ar fi raspunsul ideal la o astfel de intrebare sau bine zis exista un raspuns ideal? Recomandarea mea este ca atunci cand raspundem la o astfel de intrebare sa fim onesti, dar in acelasi timp sa avem in vedere si interlocutorul si jobul pentru care am aplicat.

Mai bine zis, ar fi bine ca la aceasta intrebare sa ne raspundem acasa si sa avem idei generale pasiunile noastre corelate cu job-urile pentru care aplicam. Astfe,l ne scutim si pe noi de suferinta de a avea un job la care nu ne-am simti bine si la care ar trebui sa renuntam la scurt timp dupa angajare.
Daca aveti dificultati in a raspunde la aceasta intrebare corelata cu locul de munca, ei bine atunci puneti-va urmatoarele intrebari ajutatoare:

-        Cum a fost o zi pe care o puteti considera cea mai buna zi la locul de munca?
-        Care a fost ziua in care abia asteptati sa ajungeti la munca? Ce anume va entuziasma?
-        Cand ati venit acasa entuziasmati sau cu povesti despre locul de munca care v-au impresionat?

Poate fi vorba despre o intalnire cu un client sau de ziua in care ati invatat ceva nou sau poate un proiect neasteptat la care ati muncit mult si a reusit. Indiferent despre ce aspect a fost vorba aveti-l in vedere cand raspundeti la o astfel de intrebare si nu aveti decat de castigat.
Nu uitati fiti sinceri si ganditi-va la aspectele care va fac placere in ceea ce lucrati, iar sansele de a fi pe o lista scurta sunt crescute!


Mult succes!

autor : Adela Polverea