5 ponturi pentru un interviu telefonic

Asa cum deja ne-am obisnuit , oriunde ne uitam in jurul nostru observam ca tehnicile moderne castiga din ce in ce mai mult teren in fata celor clasice. Probabil ca nu vom fi deloc surprinsi sa  constam ca nici in recrutare situatia nu se lasa mai prejos si astazi intalnim din ce in ce mai multi antrepenori/angajatori care prefera in prelabil unei intrevederi la un interviu fata in fata, un interviu telefonic.

La prima vedere un interviu telefonic poate ca va suna chiar floare la ureche si suntem tentati sa credem ca pur si simplu ateptam telefonul si ne descurcam. Ne simtim chiar bine la o astfel de idee intrucat nu e nevoie sa ne gandim cu ce ne imbracam sau sa ne deplasam inutil la companie si ne bucuram ca  putem sa facem asta chiar acasa din patul nostru.
Ei bine, nu v-as sugera sa nu ii dati importanta cuvenita, pentru simplu motiv ca un interviu telefonic te poate declasifica de la o intrevedere fata in fata si de la sansa de a ajunge la un loc de munca dorit, daca angajatorul considera ca nu ai facut o impresie potrivita la telefon.
Deci, hai mai bine sa ne pregatim un pic pentru un interviu telefonic si cand spun asta clar trebuie sa aflam informatii in prealabil despre companie, job, ca pentru un interviu normal, dar mai trebuie sa avem in vedere si cateva conditii care sa ne asigure drumul spre un interviu fata in fata.

 1. Alegerea locului de unde vorbesti

Atunci cand ai un interviu telefonic toata atentia ta trebuie sa fie indreptata spre interlocutor si sa eviti orice posibilitate de a fi bruiata conversatia. Si pentru ca ai stabilit ora in prealabil, asigura-te ca la momentul conversatiei esti intr-un loc in care nu esti deranjat.
Nu iti recomand toaleta intrucat acolo este un ecou special, stim despre ce vorbim, nu? J dar nici mijloacele de transport in comun intrucat galagia poate fi prea mare.
Opteaza pentru acasa sau un loc restras la munca, acolo unde poti sa te simti in largul tau si sa te concetrezi asupra discutiei cu potentialul angajator.



2    Anuleaza apelurile in asteptare

Daca folosesti telefonul mobil, ei bine astazi cine mai foloseste linia fixa ?, atunci asigura-te ca nu ai apeluri in asteptare, intrucat bip-ul primit la un astfel de apel te-ar intrerupe din expunerea pe care o  faci la momentul respectiv sau mai rau ai pierde intrebarea uitandu-te in mod natural la ecranul telefonului

3    Fii atent la limbajul trupului

Chiar daca nu iti vine sa crezi, limbajul trupului intr-un apel telefonic este extrem de important si poate transmite semnale pozitive sau mai putin pozitive interlocutorului.
Stai la o masa, sau daca te simti mai bine in picioare, dar nu uita sa ai un zambet pe fata, sa fii deschis si sa ai o stare optimista. Toate astea vor transmite o vibratie pozitiva celui cu care vorbesti.
Daca e ziua ta deprimata sau nu ti-a mers bine pana atunci, ei bine gandeste-te ca tocmai din aceasta conversatie se poate ivi norocul tau. Daca acest gand nu te ajuta suficient, asculta putina muzica vesela inainte, si cand spun vesela, nu ma refer la baladele de dor, care te fac sa iti amintesti de toate iubirile trecute si pierdute.

4    Ai un pahar de apa la indemana

E posibil in cazurile in care astfel de interviuri dureaza mai mult sa simti nevoia sa bei apa, si atunci cel mai simplu este sa ai langa tine un pahar de apa. Evident, din care nu sorbi atunci cand bei si ai grija sa consumi apa nu cand vorbesti ci cand ti se pun intrebarile, pentru a nu face pauze in care s-ar auzi cate un zgomot ciudat de plescait in fundal.

    Ia notite 

Cel mai bine e sa ai si CV-ul tau la indemana pentru a citi si confirma anumite aspecte in timpul conversatiei fara sa pierzi timpul aducandu-ti aminte. Si da, ai la indemana o hartie pentru cazul in care ar trebui sa notezi ceva sau chiar noteza daca anumite lucruri ti se par importante sau daca trebuie sa raspunzi la un sir de mai multe intrebari pentru a le tine minte si a le avea in ordine fara a face eforturi.

Ei, bine aceste mici ponturi va asigura putin confort intr-un interviu telefonic, dar cum spuneam nu sunt suficiente si nici nu inlocuiesc pregatirea pentru interviul telefonic.
Voi reveni curand si cu articol despre intrebarile preferate de angajatori la un astfel de interviu, care sunt sunt convinsa ca va vor ajuta sa treceti magna cum laude mai departe.


Pana atunci nu imi ramane decat sa va doresc mult succes!

autor: Adela Polverea